Historisch Marknesse in woord en beeld.

De Marke
De Marke, voormalige stenen barak van kamp Marknesse

Onderstaande berichten komen uit de maandverslagen van de Directie van de Wieringermeer.(Dorp B)

Marknesse is een dorp in de Noordoostpolder, ten oosten van Emmeloord. Het dorp ontstond in 1942 als het barakken-kamp dorp B. Een jaar later wordt het omgedoopt in Marknesse, naar Marcnesse of Maronesse. Dit dorp moet in de Middeleeuwen in de buurt van Urk en Schokland  hebben gelegen. In 1948 begon de bouw van het eigenlijke dorp, naar een ontwerp van de Direktie Wieringermeer.

Historisch Marknesse is een actieve vereniging die zich bezig houdt met de historie van het dorp op vele manieren. Dit doen zij onder andere door het verzamelen, archiveren en toegankelijk maken van (beeld)materiaal en het vastleggen van de geschiedenis van het dorp.
Op hun site is veel informatie en historisch beeldmateriaal te zien.

Marknesse

Kijk op de site van de Vereniging