De Polder pioniersbarak

polderbarak

Marknesse 75 jaar in het nieuws deed mij denken aan de geschiedenis van de barakken in de NOP.De start van de inpoldering vlak voor de tweede wereldoorlog beëindigde de inpoldering niet.Terug te vinden is het feit dat de door Hitler benoemde Reichskommissar Seyss-Inquart het graag liet doorgaan en een deel van onze toen hoogwaardigheidsbekleders ook.Een verbetering van het Duitse Reich met meer werk en voedselvoorziening zoals het ook in Holland bedoeld was.
Inzet van veel arbeiders bracht veel mannen in het gebied en het overzicht van wie er allemaal aan het scheppen en graven waren was niet “optimaal”. De bijnaam van de Noordoostpolder werd “Nederlands Onderduikers Paradijs”…
Pas vlak voor het einde van de oorlog werd dat “aangepakt”, er zijn razzia’s geweest om onderduikers op te pakken… Een deel van hen werd overgeplaatst naar Westerbork dat eerder ingezet was als verzamelplaats voor Joodse mensen die hun ondergang tegemoet gingen.
Van die geschiedenis in de Noordoostpolder is bar weinig te zien.
De houten barakken zijn op een na verdwenen. Die laatste is nu mooi opgeknapt en het clubhuis van De Dartclub van Tollebeek.
Herinneringen aan die begintijd hebben nog weinig mensen. Overgrootmoeders en Overgrootvaders zijn het en voor een deel ook hun al hoogbejaarde kinderen, opa’s en oma’s van nu.
Ik ben een bijna zeventig jarige en heb nog twee polderwerkers ontmoet.
Oom Allard is er nog, een negentiger die kort naar de WO naar Nieuwzeeland vertrokken is
en de nu al lang overleden omke Thomas, een toen Friese boerenzoon die graafmachines aan de gang hield.
In 2012 heb ik voor De Stentor Flevoland een cartoon getekend en naar aanleiding daarvan een bouwplaat voor zo’n barak ontworpen. Sprekend die ene die er in Tollebeek nog over is.
Het bericht waar het voor was:
De Stentor 8 okt. 2012 – EMMELOORD
“Noordoostpolder grijpt naast Juichwilgtrofee –
De gemeente Noordoostpolder heeft naast de Juichwilg 2012… Uitgaande van de door de jury gehanteerde definitie, kent Flevoland door zijn jonge geschiedenis geen historische buitenplaatsen.”Voor mij is Marknesse 75 jaar de aanleiding om de kartonnen bouwplaat uit de kast te halen. Kinderen van nu leven 70 jaar na 1945 en papieren modelbouw is oubollige geschiedenis.
Waarom zouden kinderen van nu er niets in zien? Een knutselwerkje van niks… Tijdsbeeld van over-oma en over-opa.
Mijn hoop is die link met geschiedenis van onze polder waar ook veel “avonturen” bij horen.
Van die avonturen, positief en negatief is nog heel veel te vinden, ook op internet.
Ouders, grootouders en natuurlijk juffen en meesters… en de musea in de provincie?
Doe er wat mee.

Dirk Meijers